Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Irsko | Kanada | Lucembursko | Německo | Nizozemsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Španělsko | Švédsko | Švýcarsko
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk us
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: Přihlášení k pobytu  (Přečteno 66655 krát)
Zasta



Karma: 0
Příspěvků: 2


« : Leden 01, 2017, 09:44:28 pm »

Dobrý den, poradi mi prosím někdo?! Můj manžel cizinec, s povolenim k trvalému pobytu v české republice, dál výpověď u svého českého zaměstnance a odjel hledat štěstí do Německa. V Čechách uz je od 1.1. 2017 odhlasen že zdravotního pojištění a v Německu práci nemá! Zajímalo by me co teď tedy musí udělat zda si nejdřív sehnat práci nebo se někde zaregistrovat a jak je to s tím pojištěním? K registraci potřebuje jaké dokumenty, pouze pás a průkaz o povolení k pobytu nebo i nas oddací list? Já jsem v české republice a do Německa se určitě stejovat nechystam. Děkuji za odpověď!
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #1 : Leden 02, 2017, 11:10:08 am »

Pokud bude v Německu opravdu bydlet a ne jen jako pendler, musí se přihlásit k pobytu. K tomu rozhodně doklady a papír, který dokládá jeho titul k pobytu.

Pak určitě prospěje, jít se rovnou přihlásit i na pracák, i když ze začátku nejspíš nic nedostane.

Zdravotní pojištění si bude muset - v ČR nebo DE - zaplatit sám. V ČR mu samo od sebe nejspíše neskončí, protože je zákonnou povinností být zdravotně pojištěn. Upřímně je na ten dotaz skoro pozdě, ve zdravotním pojištění nesmí být mezera, takže osobně bych se jako samoplátce přihlásil v ČR a pak začal řešit to německé.
Až bude mít datum začátku německého, k tomuto datu pozastavit české zdravotní pojištění z důvodu dlouhodobého pobytu v zahraničí.
Zase pozor, při návratu a opětovné aktivaci pojištění v ČR bude pojišťovna chtít vidět nepřerušený průběh pojištění v zahraničí.

A přihlášený se zdravotním pojištěním (a nejlépe znalostí jazyka!) pak hledat práci v DE.

-- oprava "ČR"
« Poslední změna: Leden 03, 2017, 08:10:59 am od kleena » Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
Zasta



Karma: 0
Příspěvků: 2


« Odpověď #2 : Leden 02, 2017, 10:30:05 pm »

Dobry večer,  moc děkuji za odpověď.  Jako pendler tam ne pobývá.  Chce se tam usadit na stalo. Bohužel udělal velice neuváženy krok a poslechl kamaráda,  který ho lakal do Düsseldorfu, kde měl podle něj jistou práci v DPD. Skutečnost je bohužel jina. Takže ted je tam bez prace a pojištění a do Cech se vratit nechce, nejsou tady pro něj dobRe peníze.  Má vůbec nějakou šanci v Německu sehnat práci?  Jazyk neumí vůbec a je to cizinec - afričan. Nevím jak tedy na ne ted Němci pohlížeji? Slysela jsem ze v Německu to ted s prací není žádna sláva tak nevím a co.konkrétnější potřebuje pro přihlášení k pobytu nájemní smlouvů a dál. ...?
Zaznamenáno
rudo



Karma: -112
Příspěvků: 1466


« Odpověď #3 : Leden 02, 2017, 11:51:43 pm »

Zasta - prace je v Nemecku momentalne (a uz dost rokov) velmi vela. Ano, moze byt problem ak niekto nevie vobec jazyk - da sa najst aj taka praca, ale zivot nie je len o praci, zivot je aj o komunikacii s uradmi, s prenajimatelom byvania, poistovne, danove priznanie atd. atd.
taki ludia zvycajne potrebuju niekoho kto im neustale pomaha, radi, vybavuje, preklada ...
Zaznamenáno
jirike
Host
« Odpověď #4 : Leden 04, 2017, 01:37:55 pm »

Aha. A to je vůbec možné ?
Povoleni k trvalému pobytu v ČR ho k vycestování a životu v DE neopravňuje a pokud vím tak ani ,,pouhy" sňatek ne.
Asi by to šlo kdyby měl české občanství, které by asi získal tím sňatkem, nebo jiným z některé země EU.
Můj odhad je, ze ho z německého pracáku  (nebo jiného úřadu) pošlou na cizineckou policii.
A následne bude z DE vyhoštěn.
Navíc si koleduje o prozkoumávání toho samotného sňatku a nebo riskuje, že to občanství v ČR ani nezíská.

Na stalo v DE ?
S manželkou v ČR ktera nic takového neplánuje ?
Trošku me na tom všem něco málo zavání.....
Ale třeba se me to jenom zda Mrknutí
Zaznamenáno
rudo



Karma: -112
Příspěvků: 1466


« Odpověď #5 : Leden 04, 2017, 04:37:13 pm »

jirike - len sa ti to zda
Zaznamenáno
skorpion



Karma: -2
Příspěvků: 59


« Odpověď #6 : Leden 04, 2017, 05:08:17 pm »

v prvom rade nech sa prihlasi na zdravotne poistenie v CR a doplati nedoplatok, ktory mu kazdym dnom narasta. Potom si musi zistit, aky je vlastne jeho status, ci moze pracovat v DE, resp. ci na to potrebuje pracovne povolenie. Na prihlasenie k pobytu som mal najomnu zmluvu. Prihlasenie je treba spravit do 1 mesiaca od zaciatku pobytu. Na ziskanie bytu je dobre mat potvrdenie od zamestnavatela (nie je nutne, ale je to vyhoda pri hladani, hlavne vo velkych mestach). Potom, ako bude mat pracovnu zmluvu sa v CR od datumu nastupu do prace odhlasi zo zdravotneho poistenia (alebo prerusi, ako pise kleena)

Ale cele je to nejake divne, ako pise jirike.
Zaznamenáno
JardaL



Karma: 7
Příspěvků: 36


« Odpověď #7 : Leden 05, 2017, 03:40:58 pm »

Pokud je to african, tak to ma jednoduche. Zahodit doklady a pozadat o azyl. Pak ma Rundum-sorglos-Paket vcetne zdravotniho pojisteni, bydleni a dokonce dostane i pekne kapesne.

(ted, kdyz jsem to dopsal, tak mi to uz neprijde vtipne..., ale skoda te prace to smolit...)
Zaznamenáno
jirike
Host
« Odpověď #8 : Leden 05, 2017, 06:25:37 pm »

Pokud je to african, tak to ma jednoduche. Zahodit doklady a pozadat o azyl. Pak ma Rundum-sorglos-Paket vcetne zdravotniho pojisteni, bydleni a dokonce dostane i pekne kapesne.

(ted, kdyz jsem to dopsal, tak mi to uz neprijde vtipne..., ale skoda te prace to smolit...)


Od někoho ano a od nekoho ne. .. Mrknutí (vtipne)
Zaznamenáno
tona



Karma: 0
Příspěvků: 13


« Odpověď #9 : Leden 06, 2017, 12:36:16 pm »

Pokud nemáš v Nemecku práci tak nemůžeš se přihlásit na pojišťovnu -jediné snad jako samoplatce.
Musíš byt přihlášena v Česku a platit si pojisteni jako samoplatce je to letos od ledna myslím 1450korun a současné si připlatit cestovní pojisteni. Tak jsem to řešila ja. V okamžiku když mas pracovní smlouvu zaregistrujes se na AOK a potvrzení od nich předložit v Česku ze jsi pojištěna v Nemecku a tudíž té v Česku z pojišťovny odhlási. Pokud by ses vrátila žít a pracovat zase do Čech přineses potvrzení z německé AOK ze jsi u nich skončila a další mesic té zase přihlásí v Česku.Tak jsem to řešila ja a není problém .
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #10 : Leden 09, 2017, 04:24:39 pm »

Pokud nemáš v Nemecku práci tak nemůžeš se přihlásit na pojišťovnu -jediné snad jako samoplatce.
Když se v DE přihlásí, není problém uzavřít si zdravotní pojištění. Jako "samoplátce", samozřejmě - pokud nemá práci - ale na tom není nic divného. Nějaká mini soukromá pojištění pro "expaty" bývala kdysi o 50 EUR, úhrady pak možná žádné extrovní, ale předpokládám, že ho bude uzavírat jen pro splnění litery zákona.
Nebo propočítat, zda se vyplatí to české+cestovní, ale pak je třeba počítat, že doktoři to rádi účtují jakou privátní pacienty a naúčtují položky, které cestovní pojištění jako "nutné výlohy" neuzná a neuhradí. Tak to aspoň před lety vypadalo u mé (tehdy Úsměv ) přítelkyně.

Každopádně ať dá urychleně do rychtyku do české pojištění, podle mne je povinen nějaké mít a teď to znělo, jakoby zrovna neměl platné žádné. Obecně mi nepřijde moc dobrý nápad dát výpověď a odhlásit _úplně všecko_ a až potom začít zjišťovat, jak to je jinde. Plánování se vyplácí.
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Pravidla stránky | Kontakt | usa.krajane.cz © 2014
Stránky Čechů a Slováků v USA o životě, práci, studiu a cestování v USA.

odkazy