Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Irsko | Kanada | Lucembursko | Německo | Nizozemsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Španělsko | Švédsko | Švýcarsko
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk us
 
Stran: [1] 2   Dolů
 
Autor Téma: Odejít do Rakouska nebo ne?  (Přečteno 275383 krát)
Matonka



Karma: -27
Příspěvků: 23


« : Únor 13, 2013, 11:14:47 pm »

Ahoj všem diskutujícím. Škleb

Jmenuji se Tomáš a už delší dobu si pročítám zdejší příspěvky.

Lákalo by mě zkusit pracovat a žít v Rakousku, ale nevím, jestli bych si tam našel práci, zda by měli o Čecha vůbec zájem.
Mám vystudovanou VŠCHT Praha (chemie a životní prostředí), němčinu na úrovni B2 - letos dělám státnice, s angličtinou to je horší (A2).Praxe 5 let jak v administrativě, státní správě, tak i ve výzkumu.

(Ze  sousedního Německa jsou slyšet docela často názory, že práce je stále méně a méně, mnohé jako Zeitarbeit, Turků a Arabů čím dál více atd., v Rakousku to je údajně mimo jiné o něco lepší.)

Je tady někdo, kdo by pracoval nebo pracuje v Rakousku jako Fachkraft v chemii, životním prostředí, výzkumu, nějaké laboratoři, jako referent ve firmě, která potřebuje člověka se znalostí češtiny?
V kterém regionu jsou lepší šance na získání práce? (líbí se mi Villach a okolí, ale to je teď nepodstatné)
Platy jsou dány kolektivními smlouvami, to chápu.

Úvaha, analýza:
Podle mě když by člověk měl  možnost vydělat 2 500 Eur brutto/měsíc, což je cca 1700 netto, tak kdybych měl nějaký kamrlík v pronájmu někde za cca 400-500 Eur (snad 1+1 nebo garsonka), zbyde 1200 Eur, odpočítám si náklady na dopravu do práce MHD -jednalo-li by se o větší město (cca 100 Eur), cesty domů do ČR občas na víkend v měsíci (200 Eur), zbyde 900 Eur a člověk je pomalu na mzdě, kterou může mít i doma.
Takže pokud bych si chtěl něco vydělat, našetřit a samozřejmě zkusit život v cizině, tak by mzda měla být o něco vyšší.

Logicky se nabízí otázka, zda lze vůbec sehnat práci za 3000 Eur brutto/měsíc vzhledem ke kvalifkaci, nebo je to utopie a mám to hodit za hlavu.

Budu rád, když to se mnou tady někteří prodiskutují z vlastní zkušenosti. Díky.

« Poslední změna: Únor 19, 2013, 10:26:58 pm od Matonka » Zaznamenáno
Matonka



Karma: -27
Příspěvků: 23


« Odpověď #1 : Únor 19, 2013, 10:25:08 pm »

Halo, dost z vás to tady čte a nikdo nic?
Copak nikdo nepracujete v Rakousku?
Zaznamenáno
petr6



Karma: 0
Příspěvků: 8


« Odpověď #2 : Únor 21, 2013, 08:02:40 pm »

Asi sem nechodí žádnej chemik...

A co se týče úvahy o financích:
Pokud si kamrlíkem představuješ pokoj v bytě s více lidmi, tak 300-400 €. (Záleží taky kde, nejdražší jsou Vídeň a Innsbruck)
Náklady na MHD v žádném rakouském větším městě nejsou víc než 50 € měsíčně.
Cesty do ČR za 200 €? Možná kdybys chtěl jet vlakem první třídou z Villachu do Liberce. Nevím, kam do ČR a jak chceš jezdit, ale i ta doprava do ČR tě vyjde daleko levněj, existují servery se spolujízdou, různé kombinace a promo akce jízdenek na vlak apod. Já jezdím Vídeň-Brno a zpět vlakem za cca 25 €, autem za to samé (pokud jedu sám). Plus tím, že strávíš víkend v ČR ušetříš navíc za jídlo (případně zábavu) na ten víkend.

Takže ty tvoje odhadované náklady si patřičně přepočítej.
Zaznamenáno
Matonka



Karma: -27
Příspěvků: 23


« Odpověď #3 : Únor 21, 2013, 11:22:41 pm »

Díky za příspěvek Smích

Těch 200 Eur na cestování jsem měl na mysli měsíčně, kdybych jezdil stále na víkendy do Ostravy. Asi pro jednoho člověka by byl levnější vlak za využití nějakých akcí, než auto. A to nikde není řečeno, že bych víkendy měl volno.

Bydlení: raději bych bydlel asi sám, což by bylo dražší, chápu.

Líbí se mi v Korutanech (Villach), tak kdo ví, jak je to tam s nezaměstnaností a šancí získat práci.
Ve Vídni je asi dost velká konkurence (i když je to blíže) a co se  oboru chemie týče, asi je to dost specifické a mnoho Čechů nebo Slováků v Rakousku v tomhle nepracuje, ale i kdyby v něčem podobném, klidně napište, každá rada, poznatek je k nezaplacení.
T.
Zaznamenáno
beruska121



Karma: 0
Příspěvků: 3


« Odpověď #4 : Březen 14, 2013, 04:50:27 pm »

Tomáši
na 3000,- asi zapomeň. Učitelka bere přibližně 2000,-
Zaznamenáno
Matonka



Karma: -27
Příspěvků: 23


« Odpověď #5 : Březen 14, 2013, 11:01:42 pm »

Ahoj.
Díky za příspěvek. No a myslíte si, že by to mohlo být teda v Německu(Bavorsko, obecně jih) realnější?
Zaznamenáno
Karlik



Karma: 0
Příspěvků: 6


« Odpověď #6 : Březen 18, 2013, 07:54:32 pm »

Zdravím,
pro začátek jedna otázka. Co vůbec chceš? Jít do Rakouska za rychlím zbohatnutím  nebo za lepšími životními podmínkami a vůbec. Co tady potkam Čecha tak místo aby pozdravil, tak jeho otazky směřují za kolik pro koho dělám atd... Ježiš maria to vážně Češi jsou takový kamižní. Řeknu ti to takhle. Jsem tady rok a jel jsem sem s hovnem co se tyče němčiny uplný začátečník. Žil jsem 4 roky ve skotsku tak, že jen vypilovana angličtina. Na to hned zapomeň tady skoro nikdo anglicky neumí, alespoň ne ve stavebnictví. Prostě ne. Náklady počítej za grcálek tak 350e + 2-3 mesíční kauce + 20procent pro sprostředkovatele, ale dá se najít bydlení i bez provize i kauce. Musíš hledat. S práci no tady to funguje hodně na liesing firmen, personalni agentury a tak, je tezke se dostat jako kmenovy zamestnanec, vzdy daji prednost Rakusakovi. Má rada je jestli jsi bez závazku a nic te doma nedrzi tak si to vyzkousej vzdycky se muezs vratit. No a pak uvidis sam, jestli se ti to vyplati ci ne. Jinak se to popsat nejde. Jo?! A prosím te už nepocitej. Zije se tu dobre, plat mi vyhovuje a k pomeru platu a cen zbozi atd... se tady da nakoupit levnejsi potraviny nez u nas. Je to neuveritelne, vetsi vydelky, levnejsi jidlo, veci. U nas: Platy na hovno a vsechno drahe, proste to nechapu. Hamižní Češi. No hodně stesti pri vyberu a drzim palce. Mej se hezky.
Zaznamenáno
Matonka



Karma: -27
Příspěvků: 23


« Odpověď #7 : Březen 18, 2013, 10:47:54 pm »

Děkuji za příspěvek, Karlíku.

Možná ty moje úvahy vedou u čtenářů k názoru, že jde jen o brzké zbohatnutí, co kde a za kolik, ale podstata je jiná, tzn. to byla jen základní rozebírka, jestli lze finančně vycházet+náklady, výdaje apod.
Ale:

Kriminalita
Situace je obecně v německy mluvících zemích odlišná než v ČR (i SK) v mnoha směrech, ne-li ve všech. Nechat u domu otevřenou garáž se vším všudy odpoledne , nikde nikdo - je v ČR cesta do pekel, v cuku letu by byla vymetená. V Rakousku jsem to viděl hodně, sousedé si asi věří a zřejmě by je ani nenapadlo něco někomu ukrást. Ve městech to je jiné.  a čmoudi tam moc vidět taky nejsou, na rozdíl od nás, že.

Zaměstnání:
U většiny pracovních nabídek v Rakousku je uvedena minimální mzda pro nabízenou pracovní pozici, navýšení dle praxe a kvalifikace možné. Zmiňuje se často i 13 a 14. plat - u nás ve většině firem nemyslitelné.
Vznést dotaz "Přidát na platě" je u mnohých v ČR nepřímá žádost o vyhazov, za dveřmi ÚP čekají další a rádi.
Otazné jsou poměry na pracovišti, jak se chovají k člověku z ČR, to je diskutabilní, nemám zkušenost.

Potraviny:
To asi nemá cenu moc rozebírat. Všichni víme,která bije.

Příroda:
Kromě oblastí převážně severně od Vídně (což mi příjde jako pokračování dost rovinaté jižní Moravy s vinnou révou) a Burgenland - je krásně všude, hory, útesy, malebná údolí atd. Korutany - úžasné, řekl bych nejhezčí.

No, jde spíše o životní zkušenost, vypilování jazyka co nejlépe, poznání krajiny a měst, lidí a pracovní zkušenosti nevyjímaje.
Takže tak. Spíše si myslím, že těch Čechů nebo Slováků v mém oboru v Rakousku moc nepracuje, tak to zkouším, jestli někdo nějakou zkušenost, poznámku, dojem nepřihodí sem. Každá informace je dobrá, vlastní zkušenost však nejlepší, o tom žádná.
Zaznamenáno
Karlik



Karma: 0
Příspěvků: 6


« Odpověď #8 : Březen 19, 2013, 08:37:25 pm »

No teď už ti rozumím  Škleb Začínal jsem v Korutanech St. Veit an der Glan, nadherne mestecko a luxusni hradek na kopci, kazdy den s menicím se pocasim vypadal jinak. Jo, jo korutany jsou nadherne. Jsem ted ve Vidni a jak rikas je to placka a me se osobne Viden moc nezamlouva. Nejsem moc na pamatky a turky. Ikdyz kebab maj dobry. Psal jsi, ze si chemik, stim ti bohuzel neporadim. Jak si psal s 13. a 14 platem tak tady to funguje takhle: Kazda profese je zarazena do urcite administrativy. Tzn. ja jsem stavar tak ze spadam pod BUAK.at, viz na strance, a tam se ridi kolektivni smlouvou ktera je celonarodni. Super vec toto. Je tam proste stanovena min. mzda za kazde remeslo, ktere tady MUSIS dostat, presto vlak nejede. A v te KS je 13.-14. plat, 25 dovolene a jak se plati prescasy na co mas narok atd... Proste nemuzou te odrbat. Sam BUAK.at si to hlida a to doslova. Me prisli na kontrolu na stavbu uz po mesici co jsem tu zacal pracovat a po tydnu mi prislo na adresu do Ceska dopis, ze vse je ok a jestli mam jakykoliv problem se zamestnavatelem tak je mam kdykoliv kontaktovat. Ty jakozto chemik budes spadat po jinou administrativu, ale kolektivky jsou pomerne stejne. Nemecky jak rikas umis, tak snad nevidim problem si neco najit a zacit novou zivotni etapu. Tak hodne zdaru dneska jsem se uz vycerpal Úsměv
Zaznamenáno
Matonka



Karma: -27
Příspěvků: 23


« Odpověď #9 : Březen 19, 2013, 10:19:52 pm »

Jsem rád, že píšeš.
Věřím, že ty kontroly a administrativa fungují, aniž by se nějak odrbávaly. Z Rakouska bychom si měli vzít vzor, pravda. Tak v Korutanech jsi začínal? Hezké, zrovna tam, kde se mi to fakt líbí + blízko do Itálie k moři nebo i to Chorvatsko není daleko - (to jen tak pro zajímavost co se týče geografie a dostupnosti okolitých krajin) Smích
 V mém případě - soudě dle požadavků jednotlivých zaměstnavatelů - je asi problém v ne moc dobré angličtině, kterou furt chtějí, pokud pokukuju po něčem "im Bereich Forschung und Entwicklung". V jiných podobných oborech to snad není zas tak nezbytně nutné, nevím. Snad na podzim, kdyby něco vyšlo...je otazné.
A Turci ve Vídní...vím, jsou tam, ale Berlín je x-krát horší, jsou všude.

Jo, a jen tak na okraj, chystám se na pár dní do Villachu a okolí (ještě nevím přesně kdy), pokukat, trochu hory, jezera, možná tam někde vpluju na místní Arbeitsamt, co mi řeknou, poradí, jestli tam v té oblasti vůbec je nějaká šance, uvidím.
Tak zatím Škleb
Zaznamenáno
Karel 45
Host
« Odpověď #10 : Březen 24, 2013, 09:33:43 pm »

Zdravim vas krajane.

Docela zajimave tema.Ja zde ziji jiz desetileti a docela zde kroutim hlavou.Mam dojem,ze naroky ktere si delas,jsou trosku utopicke.Jestlize v Rakousku delat chci,tak jak ti jiz bylo napsano,je nejrychlejsi jit pracovat na stavbu,kde je prace od jara dostatecne.Jen tak mimochodem,bydli se tam,kde jsem sehnal praci a ne kde se mi libi.Az se rozkoukas,nic ti nebrani v ceste,si hledat praci,po ktere touzis ci chces delat.

Dale zapomen,na nejake rychle zbohatnuti,je sice pravda,ze zde vydelas vice jak v CR,ale taky naklady na zivot,jsou o hodne vyssi.Proto znovu opakuji,zkus si to,poznas,zakusis a pak se rozhoduj dale a ne ze jedna pani povidala,jak se tu vydelava balik penez a vse je hezke.

Dale nechapu,proc ti vadi turci?!Jestli sem chces prijet s nejakymy rasistickymi predsudky,tak to zustan radeji doma?!
Zaznamenáno
beruska121



Karma: 0
Příspěvků: 3


« Odpověď #11 : Duben 25, 2013, 04:28:20 pm »

No a o práci přes personálky v Rakousku,ale i vůbec jinde.Pokud je personálka dobrá,tak snad se dokáže postarat o svoje penízky.Bokem berou 300 Eu bez záruky na další kšeft.Prostě berou.Dají vám smlouvu na HPP ale to nic neznamená.Jak není práce nebo omarodíe okamžitě výpověď.Třeba i meilem.Hotovo.Na U 1 E301 budete čekat třeba i půl roku.Problémy ve zdravotnictví? Obrovské.Zkuste si něco doma při návštěvě rodiny na území ČR.Zaplatíte a potom?Snad cosi.Všichni mažou med okolo huby,ale výsledek je jenom pro ně.Mohl bych jmenovat agentury,ale zatím su v kliduu a už půl roku čekám,že snad bude práce venku,ale doma nezahálím s hledáním.
Přemýšlejte lidi
Zaznamenáno
maly.cestovatel
Bydlím na Moravě, ale hodně cestuji ... ;-)



Karma: 0
Příspěvků: 8


https://www.facebook.com/Malycestovatel?ref=tn_tnm


« Odpověď #12 : Duben 25, 2013, 09:47:27 pm »

Jestli chceš dělat prezidenta tak máš problém. Ty ho máš stejně. Moje angličtina je s nadsázkou x398 a cestuji po celém světě. Co řešíš? Vyjeď a zkus to. Připadáš mi, že si vůbec nevěříš. Možná ti můj koment připadne přísný, ale je kamarádský. Přeji hodně zdaru ... ;-)  Valím oči! Super!
Zaznamenáno

Ciao  :-)
Karel 45
Host
« Odpověď #13 : Duben 26, 2013, 03:33:30 am »

No a o práci přes personálky v Rakousku,ale i vůbec jinde.Pokud je personálka dobrá,tak snad se dokáže postarat o svoje penízky.Bokem berou 300 Eu bez záruky na další kšeft.Prostě berou.Dají vám smlouvu na HPP ale to nic neznamená.Jak není práce nebo omarodíe okamžitě výpověď.Třeba i meilem.Hotovo.


Berusko,doufam ze mluvite o ceskych casovych firmach.V rakousku se nic neplati NIKOMU!Jestlize vas nejaky vychcanek obral o 300€,tak je to peknej smejd.Problem u techto firem je,ze musite podepsat kolektivni smlouvu na 6,25€ a zbytek se dohani dietama.Dokud je clovek mlady,nepremysli nad tim,ze mu to pak bude schazet do duchodu,nebo nedej boze praci ztrati a musi na pracak,kde mu z jeho vydelku vypocitaji mesicni prijem!

Plne s vami souhlasim ohledne propusteni.sam mam koncesi na casovou firmu (personal leasing).Vy,jako zamestnanec vyslan casovou firmou do jakekliv firmy,jste posledni ho....o,ktere muze byt v jedne sekunde bez jakehokoliv duvodu propusteno.Casova firma dle zakonu,je povinna,vam najit praci druhou.Obchazi se to tim zpusobem,ze se rozvaze pracovni pomer s casovou firmou,v oboustranem souhlasu.To,ze vy dle zakona,mate pravo rict,ze nesouhlasite a at vam praci najde a jestlize ji nema,je jeho vec a musi ti platit tak dlouho,dokud ti praci nesezene,vi jenom par lidi a tak stoji zakon!Casove firmy,je povoleny legalni podvod s pracovni silou.

Jestlize vam nekomu,jakakoliv firma v Rakousku nezaplati vyplatu,nesmite z prace odejit (dle zakona),je nejlepsi se hodit dlouhodobe marod a obratit se na AK.Na tyto veci,jsou dosti haklivy.Pracuji zadarmo a pomuzou vam.Ja sam jsem to poznal na vlastni kuzi a probiha to timto zpusobem:jelikoz se na AK jedna o pravniky,snazi se z dane firmy vase penize dostat.Muze se stat,jako se stalo me,ze firma zkrachuje a jde do konkursu.Nic se nedeje,jedine je ze budete na vase penize cekat 1 rok a jestlize je pravnici z AK z firmy ci konkurzniho rizeni nedostanou.dostanete je od statu!

Dale vsem lidem,co praci hledaji,bych doporucil www.ams.at neboli rakousky pracovni urad.Muzete se tam denne podivat,co je za nove nabidky a v klidu jedno z ktere zeme se s nimi spojit a dohodnout.Je to zadara.

Uz me boli prsty,takze hezky den vam vsem.
« Poslední změna: Duben 26, 2013, 03:45:06 am od Karel 45 » Zaznamenáno
Matonka



Karma: -27
Příspěvků: 23


« Odpověď #14 : Květen 08, 2013, 09:46:18 pm »

Všem, kteří sem napsali svůj příspěvěk, děkuji.

O těch personálních agenturách ... raději no comment. Hrůza, děs, běs.

Zatím se mějte a kdyby někdo něco chtěl napsat, sem s tím.
Zaznamenáno
Stran: [1] 2   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Pravidla stránky | Kontakt | usa.krajane.cz © 2014
Stránky Čechů a Slováků v USA o životě, práci, studiu a cestování v USA.

odkazy